Elektrik sözleşmesi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik tedarikçinizi değiştirdiğinizde alacağınız hizmet, tedarikçi ile yapacağınız ikili sözleşme ile garanti altına alınır. Sözleşme, her iki tarafa da hak ve yükümlülükler yükleyen bir resmi anlaşma olduğundan, beklenmedik bir durumla karşılaşmamak için sözleşmenizi dikkatle incelemeden bir adım atmamanız gerekir. Biz de sizler için elektrik satış hizmeti alırken sözleşmede karşınıza çıkabilecek uygulamaları derledik.

SÖZLEŞMENİZİ OKUMAYI UNUTMAYIN!Sözleşme size haklar tanıdığı kadar yükümlülüklerinizi de belirleyen bir belge olduğundan imzalayacağınız her türlü sözleşmeyi mutlaka dikkatle okuyunuz.


Serbest tüketici olup olmadığınızı faturanızdan anlayabilirsiniz. Faturanız ayda ortalama 82 TL ve üstünde geliyorsa Serbest Tüketici olabilirsiniz. Bu tutar yılda en az 1400 kWh elektrik enerjisi tüketimine denk gelir. Yıllık tüketiminizi nereden öğreneceğinizi merak ediyorsanız tıklayınız.

Sözleşme yapmak ne anlama gelir?

Elektrik satış sözleşmesi tüketici ve elektrik tedarikçisi arasında yapılan ve satış hizmetinin sınırlarını belirleyen bir anlaşmadır. Bu anlaşma, tedarikçinin elektrik tedarik hizmetini hangi şartlar ile gerçekleştireceğini, tüketicinin bu hizmetten nasıl yararlanacağını ve her iki tarafın hakları ile yükümlülüklerini çerçeveye alır.

Türkiye'de elektrik piyasasının serbestleşmesi ile birlikte Serbest Tüketiciler için pek çok farklı koşullarda hizmetler sunulmakta ve yapılan sözleşmeler değişkenlik göstermektedir. Sözleşmenizi iyi incelemeniz ve şartların size uygunluğunu dikkatlice değerlendirmeniz, ileride beklenmedik bir durumla karşılaşmamak için önemlidir.

Serbest Tüketici olarak elektrik tedarikçisi değiştirmek için elektrik aboneliği bulunan kişinin sözleşmeyi imzalaması gerekir. Sözleşmeyi imzalayan abone, sözleşmedeki şartları kabul etmiş sayılır ve yeni hizmeti sözleşme süresince bu şartlar doğrultusunda alır. Abonenin sözleşme imzalamadığı durumda Serbest Tüketici statüsüyle portföye alım yapılamaz.

Sözleşme süresi

Elektrik satış sözleşmeleri belirli bir süre için yapılmaktadır. Bu süreler genellikle 1 veya 2 yıllık sürelerle yapılmakta olup, değişkenlik gösterir. Sözleşmenin geçerlilik süresi, fesih veya iptal olmadıkça hizmetin sözleşmedeki şartlarla uygulanma süresini belirtir. Bu süre sonunda sözleşme sonlanmakta, yenileme veya tekrardan sözleşme yapma gerekliliği doğmaktadır.

Sözleşmenizi yaparken, sözleşme bitiminde yapılacaklar hakkında bilgi sahibi olmaya özen göstermelisiniz. Şartlarda sözleşmenin siz aksini belirtmedikçe otomatik yenileneceği veya yenileme işleminin talebe bağlı yapılacağı gibi farklı ifadeler karşınıza çıkabilir. Bu ifadelere dikkat etmediğiniz takdirde sözleşmenizin sizden habersiz yenilenmesine veya sonlandırılmasına izin vermiş olabilirsiniz. Güvenli bir sözleşme, sözleşmenin süresi dolduğunda izlenecek yolu tüketiciye açıkça ifade eden ve bir değişiklik halinde tüketicinin bilgilendirilmesini öngören nitelikte olmalıdır. Böylece aboneliğiniz ile ilgili beklenmedik bir durumla karşılaşma ihtimaliniz ortadan kalkar.

Sözleşmenizi yenilemez veya herhangi bir sebepten sözleşmeniz feshedilirse elektrik kesintisi yaşamadan elektriğinizi bölgenizin dağıtım şirketinden almaya devam edersiniz. Böyle bir durumda 14 gün içerisinde bölgedeki görevli tedarikçi ile satış sözleşmenizi yenilemeniz gerekmektedir. Aksi halde kaçak kullanımda bulunmuş gibi değerlendirilerek cezai yaptırımla karşılaşabilirsiniz.

Taahhütler

Sözleşmenizdeki taahhütler, sözleşmeyi imzalamanın sizin için ortaya çıkaracağı yükümlülükler demektir. Altına imza attığınız bir taahhüdü yerine getirmediğinizde yaptırımla karşılaşabilirsiniz.

Elektrik satışı için yapılan sözleşmeler belirlenen süre boyunca anlaşılan tedarikçiden hizmet almaya devam etme zorunluluğu içerebilir. Taahhüt içeren bir sözleşme imzaladığınızda taahhüt süresi boyunca başka bir tedarikçiye geçemezsiniz. Sözleşmeyi geçerli bir sebep olmadan tek taraflı feshetmek bu durumda mümkün olmaz. Başka bir tedarikçiye geçiş yaptığınız takdirde yine sözleşmede belirtilen şekilde ceza veya alınan indirimleri geri ödemek gibi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

Bazı tedarikçiler kalma taahhüdü içermeyen anlaşmalar önermektedir. Bu durumda sizden çıkmaya karar verdiğinizde belli bir süre önceden bildirim yapmanızı talep ederler. Belirtilen kurallar dahilinde bu tip bir anlaşma ile daha esnek bir hizmette anlaşabilirsiniz.

Taahhütlü mü taahhütsüz mü?

Sözleşmelerdeki taahhüt konusu tüketiciyi en çok düşündüren konulardan biridir. Bu seçimi yaparken, sözleşmede yer alan avantaj ve dezavantajların tümüyle beraber ele almanız daha doğru olur. Söz gelimi yüksek indirim oranı veren çoğu tedarikçi satışın sürekliliğini garanti altına almak için taahhüt isteyebilir. Diğer yandan taahhütsüz anlaşma öneren tedarikçiler tüketiciye daha esnek bir hizmet sunmanın yanında yüksek indirim sunamayabilirler. Bu durumda en uygun avantaj ve dezavantaj dengesi, tüketicinin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise tedarikçinin size olan taahhüdüdür. Tedarikçiler bazı sözleşmelerde verilen indirimlerde piyasa şartlarına göre değişiklik yapma hakkını saklı tutabilir. Bu durumda anlaşma yapmadan önceki duruma göre bir kayıp yaşamazsınız, çünkü hiçbir tedarikçi EPDK'nın belirlediği elektrik fiyatlarından daha yüksek fiyatlarla satış yapamaz. Tedarikçiyle yapacağınız sözleşmede tedarikçinin, size sunulan indirim ve avantajlarını devamlılığını taahhüt etmesi sizin için ekstra bir avantaj olacaktır.

Teminat

Teminat bedeli, aboneliğin başlangıcında tedarikçiye ödenen ve abonelik sonunda faturalar ödendiği takdirde geri alınan bir bedeldir. Tedarikçilerin teminat bedeli talep etmesi, tüketicinin fatura ödemelerini düzenli ve eksiksiz yapmasını sağlamak ve ödemeler yapılmadığında ilk aşamadaki zararı karşılamak amacı taşır. Teminat bedeli farklı miktar ve koşullarda talep edilebilir veya anlaşma teminat gerektirmeden yapılabilir.

Sözleşmenizi yaparken teminat bedeli istenip istenmediğine dikkat etmeniz ve bu bedelin geri alımıyla ilgili koşulları dikkatle incelemeniz yararınıza olacaktır. Faturalarınızı zamanında ve eksiksiz ödemenizin de sözleşme süresince sorumluluğunuz olduğunu unutmamalısınız.

TEDARİKÇİ DEĞİŞİKLİĞİ İLE GÜVENCE BEDELİNİ GERİ ALIN! Serbest Tüketici olarak tedarikçi değişikliği yaptığınızda, aboneliğinizi açtırırken ödemiş olduğunuz güvence bedelini geri alabilirsiniz. Teminat içermeyen yeni bir elektrik satış anlaşmasında bir ödeme yapmadığınız gibi, eskiden ödediğiniz güvence bedeli de cebinize kalır.

İptal Koşulları

Sözleşme belli bir süre için taraflara haklar sağlayan ve yükümlülükler doğuran bir anlaşma olduğundan, bu hak ve yükümlülüklerden feragat etmek veya bunların yerine getirilmediği hallerde yapılacaklar belli koşullara bağlıdır. Karşılıklı olarak bu hak ve yükümlülükleri iyi bilmenizin yanında sözleşmedeki kuralların ihlali halinde karşı tarafın sözleşmeyi iptal edebilme hakkının doğduğunu da bilmelisiniz. Elektrik sözleşmenizin öncelikle her iki tarafı da gözetecek şekilde bu prensibe uygun olması gerekir.

Satış sözleşmenizde sözleşmenin iptalinin tedarikçi veya tüketici tarafından hangi şartlarda yapılacağı hakkındaki koşulları dikkatle inceleyiniz. Bu şartları bilmeden imzaladığınız bir sözleşme, hak ve yükümlülüklerinizi bilmeden imzaladığınız bir sözleşme anlamına gelir ve istenmeyen bir durumda hakkınız aramanız zorlaşır veya imkansız hale gelir.

Sözleşmelerde iptal isteğe veya zorunlu koşullara bağlı tutuluyor olabilir. Kalma taahhüdü içermeyen sözleşmelerde önceden bildirim yaparak sözleşmenin iptali mümkün olabilmektedir. Diğer türlü, iptalin gerçekleşmesi zorunlu durumlara bağlanır ve yeterli sebep olmaksızın yapılan iptallerde cezai yaptırım uygulanabilir.

Kazanımlarınız

Elektrik satış sözleşmesinde size sunulacak hizmet içerisindeki avantajlarınız belirtilmelidir. İndirimli olarak elektrik alıyorsanız sözleşmede size sunulan indirimin doğru şekilde belirtildiğine dikkat ederek indirimin devamlılığı ve uygulanış yöntemi, ödeme yolları ve faturalandırma periyodu gibi hizmetin nasıl alınacağına dair bilgileri inceleyiniz. İmzalayacağınız sözleşmeye göre fiyat uygulaması değişecektir. Örnek olarak, bir sözleşmede yıl boyunca zamlardan etkilenmeyecek şekilde bir indirim uygulanırken, bir başkasında Ulusal Tarife fiyatlarına endeksli bir indirim uygulaması yapılabilir. Bu noktada tüketici kendine en uygun yöntemle hizmet verecek bir tedarikçi ile anlaşır. Önemli olan vadedilen faydaların sözleşmede doğru biçimde ifade edildiğini kontrol etmek ve sözleşme sonrası hizmet alırken bu uygulamaların takibini yapmaktır.

Yasal düzenlemelerin önemi

Tüketici olarak sözleşmenizi doğru şekilde yapmak ve güvenle hizmet almak için haklarınızı bilmeniz önemli. Yapacağınız sözleşmenin ve aldığınız hizmetin Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'ne uygun olması gerekir. Bu yüzden yönetmelikte belirtilen düzenlemeler hakkında fikir sahibi olmanız yararınızadır.