Dicle Elektrik Fatura Ödeme
Dicle Elektrik, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ın ilçelerinde görevli elektrik satış şirketidir. Bu yazıda, Dicle Elektrik fatura ödemesi, borç sorgulama ve diğer fatura işlemleri hakkında bilgiler yer alır.
Konu Başlıkları:
Dicle Elektrik Borç Sorgulama
Dicle elektrik fatura borcunu öğrenmek için işletme kodu ve abone numarası gereklidir. Bu bilgiler eski bir faturanın üst kısmında bulunabilir.
- Dicle elektrik müşteri hizmetlerini 444 8 086 numaralı hattan arayarak borcunuzu öğrenebilirsiniz.
- İnternet sitesi açılış sayfasında yer alan "Online İşlemler" menüsüne tıklayın. "Borç Sorgulama" başlığını seçin ve gerekli bilgileri girerek işlemi tamamlayın.
Fatura Ödeme
Fatura ödemesini Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ın ilçelerinde bulunan Dicle elektrik müşteri merkezlerinden yapabilirsiniz. Aşağıdaki ödeme seçeneklerinden size uygun olanı tercih edin:
Nakit Ödeme
- Banka şubesi ve ATM
Faturayı banka gişesinden ödemek istiyorsanız Dicle Elektrik ile anlaşması olan tüm bankaların bu hizmeti vermeyebilir. Faturanın alt kısmına ya da listeye bakmakta fayda vardır.
- Ödeme veznesinden
Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ın ilçelerinde yer alana Dicle Elektrik veznelerinden nakit olarak faturanızı ödeyebilirsiniz.
- PTT
PTT şubesine elektrik faturanızla giderek ek ücret vermeden nakit ödeme yapabilirsiniz.
İnternet Bankacılığı
Dicle Elektrik ile anlaşması olan bankalar internet şubesinden ödeme hizmeti sunabilir. Ödeme banka sistemi üzerinden yapıldığı için işlem sırasında sorun yaşamanız halinde bankayla iletişime geçmeniz gerekir.
Hesaptan Otomatik Ödeme
Bankalar hesaptan otomatik ödeme seçeneğini sunmaktadır. Otomatik ödeme talimatı, fatura son ödeme tarihini kaçırmanızı önler; hesabınızda bakiye olduğundan emin olmanız yeterlidir.
Gecikme Faizi Oranı
Elektrik faturasının son ödeme tarihini geçirdiğinizde günlük olarak gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi oranı, fatura dönemin göre Dicle Elektrik tarafından belirlenir.
Borçtan Dolayı Elektrik Kesilmesi
Son ödeme tarihi geçirildiğinde Dicle Elektrik ikinci bir ödeme bildirimi yapar. İkinci bildirimden sonraki 5 iş günü içinde fatura yatırılmazsa kesme ihbarı düzenlenerek kullanım yerinin enerjisi kesilir. Elektriğin kesilme gerekçesi ortadan kalktığında; yani borçlar gecikme faiziyle beraber yatırıldığında açma işlemi yaptırmak gerekir. Açam işlemi verilen sürede yapılmazsa, abonelik fesh edilir ve sayaç sökülür. Bu durumda tüketicinin yeniden abonelik sözleşmesi yapması gerekir.
Dicle Elektrik Faturası Gelmedi
Zamanı gelmesine rağmen Dicle elektrik faturanız gelmediyse nedeni aşağıdakilerden birisi olabilir:
Nedenler | Çözümler |
---|---|
Düşük tüketim yapmak | Fatura tutarı çok düşükse gelecek aya yansıtılabilir. Detaylı bilgi için Dicle elektrik çağrı merkezini arayabilirsiniz. |
Sayaca erişilememesi | Sayaç görevlinin okuma yapamayacağı bir konumdaysa fatura kesilememiş olabilir. |
Sayacın arızalı olması | Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta oturuyorsanız size en yakın Dicle elektrik müşteri merkezine gidip dilekçe ile sayacın incelenmesi için başvurabilirsiniz. |
Fatura İtirazı
Dicle Elektrik faturasının hatalı olduğunu düşünüyorsanız yönetmeliğe göre fatura tarihi itibarıyla 1 yıl boyunca itiraz hakkına sahipsiniz. İtiraz başvurusunu ilçenizde bulunan Dicle elektrik müşteri merkezine giderek dilekçe ile yapabilirsiniz. Dilekçede eğer varsa sayaçtan son okunan endeks ve detaylı olarak itiraz sebebinizi belirtmeniz önemlidir.
İtiraz etseniz bile fatura ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmaz. Eğer faturanız bir öncekinden %30 oranında fazla fazlaysa önceki fatura kadar ödeme kabul edilir ve gecikme zammı uygulanmaz.
İtiraz Sonucu
Fatura itirazı Dicle Elektrik tarafından 15 iş günü içinde tüketiciye bildirilmelidir. İtiraz sonucuna göre,ü:
- Tüketici haklı bulunmuşsa,
Tüketiciden fazla tahsil edilen tutar bir sonraki fatura borcundan düşülür. Eğer talep edilirse üç iş günü içinde nakit olarak tedrikçi tarafından nakit olarak ödenmelidir.
- Tüketici haksız bulunmuşsa,
Sözkonusu borç tutarı eksik olarak yatırılmışsa kalan kısım da tahsil edilir. Tüketici itiraz ettiği borcu ödememişse gecikme faiziyle beraber ödemelidir.