Elektrik Aboneliği Üzerine Alma
Taşınırken elektrik faturasını üzerine alma işlemleri konusunda bu yazıdan yararlanabilirsiniz. İlk olarak, en kısa zamanda, bir elektrik şiketini başvurup yeni eviniz için kendi adınıza elektrik sözleşmesi yapmalısınız.
- Elektrik kesikse, bir yetkilinin sayacınızı açması gerekmektedir. Kendi adınıza sözleşmeyi ne kadar hızlı yaparsanız elektriğiniz o kadar hızlı açılır. İmar alanı içinde, en fazla 2 iş günü içinde açılması gerekir.
- Elektrik açıksa, usulsüz kulllanım yapmamak için, elektrik sözleşmesi yaparak faturayı kendi adınıza ödemeye başlamalısınız. Başkası adına ödeme yaptığınız tespit edilirse elektriğiniz kesilir ve açtırmak için ceza ödemeniz gerekir.
Elektrik sözleşmesiyle ilgili tüm işlemler için, bölgenizde görevli elektrik perakende satış şirketini arayabilir ya da müşteri merkezine gidebilirsiniz. Eğer serbest tüketiciyseniz alternatif elektrik tedarikçilerden biriyle iletişime geçebilirsiniz.
Elektrik aboneliği için gerekli belgeler
- Eviniz için
- Nüfus cüzdanı
- Mülkiyet belirten bir belge (tapu, kira sözleşmesi, lojman tahsis belgesi vb.)
- Varsa kullanım yerinin abone ya da tesisat numarası (eski bir fatura)
- Kiracılar için,
- Mülk sahibinin adı ve soyadı
- Mülk sahibi tüzel kişiyse (şirket) vergi numarası, ad, soyad ve ünvan bilgilerini beyan etmesi gerekir.
- Zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçesi
- Banka hesabınıza ait IBAN
Nereye başvurulur ?
Elektrik başvurusu için gerekli belgeleri önceden hazırlarsanız işlemleriniz hızlanacaktır. Bu belgelerle beraber perakende satış şirketinin müşteri merkezine başvurursanız talebiniz hemen işleme alınacaktır. Bazı belgeler yerel elektrik şirketine göre değişiklik gösterse de genel olarak benzer belgeler talep edilmektedir.
Zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçesi neden istenir?
Elektrik satış sözleşmesi için, belediye hizmet alanında oturanların zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırması ve poliçeyi ibraz etmesi zorunludur. Poliçeyi görüntülemek için DASK'ın sorgulama uygulamasından yararlanın. Zorunlu deprem sigortasını kiracı da yaptırabilir. Bu durumda, mülk sahibinin T.C. kimlik numarası poliçede belirtilmelidir. Poliçede, kiracı “sigorta ettiren”, mülk sahibi ise “sigortalı” olarak yer alır. Kiracı tarafından poliçe için, ödenen sigorta primi, mülk sahibinden tahsil edilebilir ya da kiradan düşülebilir.
Elektrik Açtırma İşlemi
Elektrik açtırma işlemi, kullanım yerindeki sayaçla tüketicinin ismini eşleştirir. Elektriğin açılması için, satış sözleşmesi tamamlanmalıdır. Aşağıda elektrik satış sözleşmesi için gerekli ücretler gösterilmiştir.
Elektrik aboneliği ücreti ne kadar?
2021 yılı için elektrik satış sözleşmesi imzalayan mesken abonesi aşağıdaki ücretlerin toplamını nakit olarak ödemelidir.
Bedelin Adı | Mesken | Ticarethane |
---|---|---|
Güvence Bedeli | 1 kW bağlantı gücü için 33 TL/kW* | 1 kW bağlantı gücü için 93,7 TL/kW* |
Kesme-Bağlama Bedeli |
İşlem başına AG: 37,3 TL - OG: 189,8 TL |
|
Damga Vergisi |
Güvence bedelinin binde 9,48'i |
|
Dosya Bedeli |
Elektrik şirketi belirler. |
*Güvence bedeli, mesken aboneleri için, en az 5 kW sözleşme gücü üzerinden hesaplanır; böylece ödenmesi gereken güvence bedeli en az 165 TL olur. Elektrik abonelik ücreti hakkında daha fazlasını öğrenin.
Önceki Elektrik Aboneliği Nasıl İptal Edilir ?
Eski evinizden çıktığınızda elektrik satış sözleşmenizi iptal etmeniz gereklidir. Aboneliği sonlandırmak için, elektrik tedarik şirketine başvurur başvurmaz elektrik enerjinizin kesilmez. Elektrik tedarikçisine yazılı başvuruda bulunmanız gereklidir. Bu başvuruda, sözleşmeyi sona erdirmek istediğiniz tarihi belirtmelisiniz. Tarih belirtilmezse elektrik enerjisi en geç 3 iş günü içerisinde kesilecektir. İptal başvurunuzu alan satış şirketi, dağıtım şirketini bilgilendirir. Dağıtım şirketi, sayaç değerlerini okumak üzere kullanım yerine gider ve o yerin enerjisini keser. Okunan sayaç değerleri, perakende satış şirketine bildirilir. Sonlandırma talep edilen tarihten sonraki kullanımlar tüketicinin faturasına yansıtılmaz.
Güvence Bedelini Geri Almak
Elektrik sözleşmesini imzalarken yatırılan güvence bedeli, satış sözleşmesinin iptalini talep eden tüketiciye iade edilir. Güvence bedeli, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyona verilerine göre (TÜFE) güncellenir ve üzerinden abonenin son tüketimi düşülerek en geç 5 iş günü içerisinde iade edilir.