Elektrik Tasarrufu Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik fiyatları yükselişini sürdürürken basit çözümler uygulanarak faturada önemli oranda azaltılabilir. Bu yazıda dört adımda tasarrufa geçmek için elektrikli eşya kullanımıyla ilgili püf noktalarına yer verilmiştir.

Elektrik Tasarrufu için Neler Yapılmalı ?

 Tasarruflu ampul kullanmaya başlayın.

Uzun süren kış gecelerine göz önünde bulundurarak enerji tasarruflu ampul kullanmanızı öneririz. Tasarruflu ampuller standart akkor olanların beşte biri kadar tüketim yapar ve akkor ampullerden 10 kat daha uzun ömürlüdür. Tasarruflu ampulleri öncelikle ışık ihtiyacı fazla olan büyük odalarda kullanmaya başlayabilirsiniz. Yaptığınız küçük değişikliğin yıllık tüketiminizde büyük bir etkisi olacağına emin olabilirsiniz.

 Elektrikle su ısıtma (Elektrikli Termosifon) sıcaklığını doğru ayarlayın.

Evde su ısıtmak için doğal gazla çalışan bir ısıtıcı kullanmak daha ekonomik de olsa eğer elektrikli bir şofbene sahipseniz birkaç noktaya dikkat ederek ekonomi yapabilirsiniz. Termosifonun ayarı oldukça önemlidir ortalamanın 10 derece üstünde kullanılması elektrik tüketimini %10 oranında arttırır. Bir haftadan uzun süre evde bulunmayacaksanız termosifonu tamamen kapatmanız önerilir.

 Beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin enerji sınıfına dikkat edin.

İki kelimeyle özetlemek gerekirse : Enerji sınıfı.Elektrikli eşyaları etiketinde yazan enerji sınıfına bakmadan kesinlikle satın almayın. A+, A ve B sınıfı elektrikli aletler diğer düşük verimli seçeneklere göre daha pahalı olabilir; ancak uzun vadede yaptıkları enerji tasarrufuyla daha karlı olacaktır.

 Televizyon, bilgisayar, müzik setinizi bekleme konumunda unutmayın.

Elektrik mühendisleri odasının araştırmasına göre iki televizyonlu dört kişilik bir ailenin yılık tüketiminin yaklaşık %18'ini bu elektronik eşyalar yapmaktadır. Bu konuda alınabilecek en basit önlemlerden biri bu cihazların kullanımdan sonra tamamen kapatılarak enerji tükettikleri "standby" ("hazır") konumuna alınmamasıdır. « Energy Star ® » etiketli bilgisayarları tercih ederseniz; bu bilgisayarlar benzerlerine göre yüzde 15 ila 25 daha az enerji tüketir.

Elektrikli ev aletleri için enerji verimliliği düzenlemeleri

Avrupe Birliği'nin Yeni Düzenlemeleri

1 Ocak tarihli yeni AB düzenlemelerine göre, yeni satışı yapılacak elektrikli ev eşyalarının kullanılmadıklarında otomatik olarak kapanma özelliği bulundurması gerekmektedir. Tüm ürünlerin enerji sınıfının mağazalarda belirtildiği gibi internet satışlarında da gösterilmesi gereklidir. Yeni düzenlemelerle iligili dikkat çeken değişiklikler şöyledir :

  • Elektrikli ocaklarda olduğu gibi doğal gaz ocakları için de enerji verimlilik sınıfı etiketi kullanılması;
  • Smart televizyon, yazıcı ve modem benzeri cihazlar kullanılmadığında düşük tüketim moduna alması;
  • Kahve makinaları içinse belirli bir süre kullanılmadıktan sonra kendine tamamen kapatma özelliği olması zorunlu hale gelmiştir.

Elektrikli aletlerde "stand by" ya da "hazırda bekleme" modunda yapılacak değişikliklerle karbon emisyonlarının yılda 28 milyon ton azalacağı öngörülmüştür.

Elektrik Tasarrufu Önerileri

Elektrikli Eşya Öneriler
Buzdolabı
  • Evlerde durmaksızın çalışan tek alet buzdolabıdır. Hatta tek başına evde tüketilen enerjinin %20-30’unu kullanır; bu nedenle enerji sınıfını A ve üzerinde seçmek tasarrufa katkı sağlayacaktır.
  • Fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından ve güneş ışınlarından en az 30-35 santim uzağa yerleştirilmelidir.
  • Sıcak yemekleri oda sıcaklığında soğutmadan ya da sulu herhangi bir yiyeceği üzerini örtmeden buzdolabına koymanız sıcaklık ve nem dengesini olumsuz etkiler ve en az 2 kat daha fazla enerji tüketimine sebep olur.
  • Buzdolabı kapaklarının menteşeleri zamanla yıpranır ve sağlıklı kapanamaz hale gelir. Bu konuda gerekli kontrolleri yapmayı atlamayınız.
Çamaşır Makinesi Kurutucu
  • İhtiyacınıza göre makine seçiminiz çok önemlidir. Örneğin 2 kişilik bir ailenin 10 kilogram kapasiteli bir makine alması ve bunu da genelde doldurmadan çalıştırması, makine A+ sınıfı olsa dahi fazlaca enerji kaybına neden olacaktır. Makinelerinizi kapasitesinden ne az, ne de çok giysi ile çalıştırın.
  • Kurutma özellikli makineler daima daha fazla enerji harcarlar. Kurutma makineleri genel itibarıyla enerji verimliliği düşük cihazlardır.
Bulaşık Makinesi
  • Daha az enerji harcayan ve daha az su ve deterjan tüketen makineleri tercih etmelisiniz.
  • Çamaşır makinesinde olduğu gibi kapasitesine göre çalıştırma yolu izleyin. Tam kapasitede çalıştırmanız ve kirlilik miktarına göre su sıcaklığını ayarlamanız önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Fırın

  • Fırınınızda yiyecek pişirirken fırın kapağını gereksiz yere açmayınız.
  • Ön ısıtma yapmayınız ya da çok gerekliyse ön ısıtma süresini kısa tutunuz.
  • Donmuş yiyecekleri buzdolabında çözdükten sonra fırınlamanız iyi olacaktır.
  • A+ sınıfında olsa dahi bir fırında ekmek kızartmak, düşük sınıftaki bir ekmek kızartma makinasına göre 3 kat daha maliyetlidir.
Ütü
  • Ütünüzü işinizin bitmesine 3-5 dakika kala fişten çekebilirsiniz. Mevcut ısısı işinizi tamamlamanıza yetecektir.
  • Ütüye başlamadan giysilerinizi kumaş türlerine göre ayırmanız ve ütülerken termostatı da bu türlere göre düşük seviyede ayarlamanız tasarruf açısından önemlidir.