Elektrik Aboneliğini Açtırmak
Elektrik açtırmak, tüketicinin elektrik sayacını kendi adına kullanmaya başlaması anlamına gelir. Kullanım yerinde daha önce elektrik kullanılmışsa yeni tüketicinin bir elektrik şirketiyle satış sözleşmesi yapması yeterlidir. Elektrik sözleşmesi yapmak için, bölgenizde görevli elektrik perakende satış şirketinin çağrı merkezini arayabilirsiniz. Eğer kullanım yerine ilk defa elektrik bağlantısı yapılacaksa, önce yerel elektrik dağıtım şirketine yazılı olarak başvurulmalıdır. Dağıtım bağlantı anlaşması yapıldıktan sonra, elektrik tedarikçisiyle satış sözleşmesi imzalanabilir.
Elektrik açtırmak için gerekli işlemler
Elektrik Kapalıysa
Sizden önce evinizde oturan kişi aboneliğini iptal ettirmişse elektrik kesilmiştir. En kısa sürede, görevli perakende satış şirketini arayarak ya da müşteri merkezine giderek yeni elektrik satış sözleşmesi yapabilirsiniz. Sözleşmenizi yaptıktan sonra, en geç 3 iş günü içerisinde elektriğiniz açılacaktır. Bu işlemden sonra, fatura sizin adınıza gelmeye başlayacaktır.
Elektrik Açıksa
Elektrik kapalı olduğunda yapılan işlemlerin aynısını yapmanız gerekmektedir. Elektrik sözleşmesini kendi adınıza yapmak sizden önceki abonenin sözleşmesini sonlandırması halinde kesinti yaşamanızı önler. Yeni düzenlemelerle tüm kiracılara elektrik aboneliğini üzerine alma zorunluluğu getirilmiştir. Başkasının faturalarını ödeyerek elektrik kullanırsanız tüketici hizmetleri yönetmeliğine göre, usulsüz elektrik kulllanımı yapmış olursunuz. Usülsüz elektrik kullanımı tespit edilirse elektrik piyasası müşteri hizmetleri yönetmeleğine göre elektriğiniz kesilir ve açtırırken ceza ödemeniz gerekir.
Elektrik Açtırma Bedeli
Elektrik abonelik ücreti tüm Türkiye'de EPDK'nın belirlediği tutarda uygulanır. Mesken abone grubu için abonelik ücreti, güvence bedeli, damga vergisi ve dosya bedelinden oluşur. EPDK, 2021 yılı için güvence bedelini 1 kiloWatt (kW) bağlantı gücü için meskenlerde 33 TL/kW olarak açıklamıştır. Bu hesaplamaya göre her evin güvence bedeli, projesindeki kurulu güce göre değişir. Meskenlerde güvence bedeli hesabı için, en düşük 5 kW bağlantı gücü alınır; bu durumda en az 165 TL ödeme yapmak gerekir. Güvence bedeli başvuruda peşin olarak ödenmelidir.
Elektrik perakende satış sözleşmesi için ödemeniz gereken ücretler hakkında daha fazlasını öğrenin. İşlemleri hızlandırmak için gerekli belgeleri önceden hazırlayın ve bir elektrik tedarikçisine başvurun.
İlk Abonelik Başvurusu
Evinize İlk Defa Elektrik Bağlantısı Yapılacaksa
Yeni bir kullanım yerinin elektrik dağıtım sistemine bağlantısını yapmak için mülk sahibi ya da mülk sahibinin izniyle kiracının yazılı olarak bölgede görevli dağıtım şirketine başvurması gerekmektedir. Başvuru uygun bulursa dağıtım şirketiyle bağlantı anlaşması yapılır. Anlaşmayla beraber, bir defaya mahsus olarak elektrik bağlantı bedelinin de ödenmesi gerekir. Bağlantı anlaşması, kullanım yeri var olduğu sürece geçerli kalır. Kullanım yerindeki müşteri değişse bile bağlantı anlaşması tekrar yapılmaz. Bağlantı anlaşması yapıldıktan sonraki adım sisteme bağlantının yapılmasıdır. Bu işlem için, elektrik satış şirketiyle perakende satış sözleşmesi imzalanması gerekir. Sisteme bağlantı yapılmadan önce tüketicinin ölçüm aletleri, devre uygunluğu kontrol edilir. Sayacın gerekli bölümleri mühürlenir ve ilk değeri hakkında tutanak hazırlanır.
Elektrik bağlantı anlaşması için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra yerel dağıtım şirketine başvuruda bulunabilirsiniz.
Elektrik Abonelik
Yeni satış sözleşmesi yapmak için eski elektrik sözleşmenizi iptal ettirmelisiniz. Elektrik satış sözleşmesini sonlandırmak için bir dilekçeyle elektik perakende satış şirketinize başvurmalısınız. Bazı şirketler bu hzimeti mesken abonelerine kolaylaştırmak için online olarak da sunabilir. Dilekçeye mutlaka aboneliği sonlandırmak istediğiniz tarihi yazmalısınız. Başvurunuzda ileri bir tarih belirtilmezse en geç 3 iş günü içinde kullanım yerinin elektrik enerjisi kesilir. Yeni bir adreste sözleşme yapabilmek için eğer varsa önceki aboneliğinizi iptal edip borçlarını ödemelisiniz. Önceki aboneliğinizi iptal etmezseniz sizden sonraki kullanıcının tüketimini ödeme riskini göze alırsınız. Sözleşmeyi sonlandırdığınızda, güvence bedeli de enflasyona göre güncellenerek size iade edilir.