Doğal Gaz Tasarrufu Yapmanın Yolları

Güncelleme tarihi
min reading

Tüketicilerin doğal gaz tasarrufu yapmasının iki ana olumlu etkisinden bahsedebiliriz. Birincisi kullanıcının kendi bütçesine etkisi, ikincisi de Türkiye'nin toplam enerji tasarrufunu etkisidir. Türkiye doğal gaz kaynakları bakımından zengin olmadığı için ihtiyacını ithalat ile karşılamaktadır. Enerji konusunda dışarıya bu kadar bağımlı olmak ülkenin cari açığını ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Aboneler alabilecekleri basit önlemlerle faturalarını hafifletebilir. Bu yazıda doğal gaz tasarrufu için birçok öneri bir araya getirilmiştir.

Konutlarda Ortalama Doğal Gaz Tüketim Miktarı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan son raporda yer alan bilgilere göre; 2013 yılı sonu itibariyle doğal gaz hizmeti götürülen 69 ilde toplam konut abone sayısı 9,5 milyona yaklaşmıştır. Bu aboneler yılsonu verilerine göre toplam 9 milyar metreküp doğal gaz tüketmişlerdir.

Biliyor musunuz?

Türkiye'de hane başına düşen yıllık doğal gaz tüketimi 956 metreküptür. Bu miktarda tüketimi yaklaşık 1000 TL fatura ödemesine denk gelmektedir

2013 yılının ikinci yarısında metreküp başına 1,05 TL olan Doğal gaz kullanım bedeli, 2014’ün ilk yarısında 1,043’e düşmüştür. Doğal gaz tüketim miktarı ay bazında ele alındığında, tüketimin doğal olarak kış aylarında yükseldiği ve Ocak ayında zirve yapıp, Ağustos ayında en alt seviyeye indiği görülmektedir.

Doğal Gaz Tasarrufu

2014 yılında Türkiye’deki doğal gaz abone sayısının artmasına karşın, doğal gaz tüketiminin bir önceki seneye göre düşüş gösterdiği görülmektedir ki bu durum, kullanıcıların yakıt tüketiminde tasarruf ettiklerini kanıtlar niteliktedir. Bu tasarrufun temel sebeplerinin başında dış cephe ve çatı yalıtımı teknolojilerindeki gelişmeler ve vatandaşların yalıtıma gösterdikleri ilginin etkili olması gelmektedir.

Isı Yalıtımının Önemi ve Tasarrufa Katkısı

Evlerdeki ısı kaybının büyük bir kısmı yalıtım olmamasından kaynaklanır. İnşa sürecinde yapılan yalıtım ya da sonradan yaptırılan mantolama işlemi ortalama % 40'a varan yakıt tasarrufu sağlar. Buna ek olarak; ısı verimliliği sağlamak adına termostatlı kalorifer kullanmak ve her 1 derece düşük sıcaklığa ayarlamak da % 6 ek yakıt tasarrufu daha getirir.

Perdelerin boyu, kaloriferin üzerini kapatacak kadar uzun olmamalıdır.

Binalardaki ısı kayıplarının

  • %40'ı pencerelerden
  • %30'u dış duvarlardan
  • %17'si kapılar ve havalandırmalardan
  • % 13'ü çatı, döşeme ve tabandan meydana gelmektedir.

Kapı ve pencerelerin PVC doğrama ve çift kalın cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Eğer böyle bir olanak yoksa eşik ve kenarları sünger ya da fitil ile kapatmanız da doğal gaz sarfiyatını azaltacaktır. Her odanın kullanım amacına uygun olarak ısıtılması da ekstra kazanç sağlar. Termostatik vanalar bu bakımdan oldukça faydalıdır.

Tasarruf Nasıl Yapılır ?

Önce Güvenlik: Yılda en az bir kez yetkililere baca bakım ve temizliği yaptırılmalıdır. Kullanımla zaman içinde bacalarda deformasyonlar meydana gelebilir. Düzenli bakımlarda deformasyon tespit edilir ve onarılır; bu kullanım emniyeti açısından yasal bir zorunluluktur.

Basit Önlemler

Termostatik vana oda sıcaklığını kontrol etmenizi sağlar.

  • Hava durumuna göre doğru oda sıcaklığı ayarlamak ve gece ısıyı düşürmek
  • Doğal gaz yakıcı cihazların bakımının yılda bir kez yetkili servise yaptırılmalı, böylece cihaz daha verimli çalış ve ömrü uzar
  • Kaloriferin önünü eşya ile kapatmamak, perde ile örtmemek ve kalorifer kurutma için kullanmamak
  • Isı ayarlı (termostatik) kalorifer vanası kullanmak
  • Güneye bakan pencerelerden güneş ışığı girmesi

Orta Vadeli Çözümler

  • Kapı ve pencere kenarlarındaki boşlukları izole etmek
  • Kaloriferlerin arkasına yalıtım levhaları yerleştirilmesi

Uzun Vadeli Çözümler

  • Çift camlı ve yatılımlı pencere doğramaları
  • Yeni tesisat döşenmesi
  • Yoğuşmalı kombi kullanılması
  • Eski bacaların, çekiş verimi iyi olan paslanmaz çelik bacalarla değiştirilmesi