Serbest tüketici limiti nedir ?

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik faturasını öderken "İndirimli elektrik tarifelerinden yararlanın." ve "Faturanız 82 TL ve üzerindeyse avantajlı fiyatlara geçin." gibi ilanlarla karşılaşabilirsiniz. Serbest tüketici kavramı, elektrik piyasasının serbestleşmesiyle beraber hayatımıza girmiştir. Serbest tüketicilikle ilgili her şeyi bu yazıya dahil ettik.

Serbest tüketici kimdir?

Serbest tüketiciler sadece bölgelerinde görevli şirketlerden değil, Türkiye'deki tüm elektrik tedarikçilerinden hizmet alabilir; kısaca kendi satış şirketlerini seçebilirler. EPDK tarafından belirlenen serbest tüketici limiti üzerinde elektrik tüketimi olan tüm kişiler (bireysel ya da kurumsal) serbest tüketici olabillir. Bu statü değişikliğinin yapılmasının amacı daha ucuz fiyat tarifelerinden elektrik almaktır.

EPDK elektrik serbest tüketici limiti ne kadar ?

Serbest tüketici limiti

2021 yılı için yıllık 1400 kilowatt saat (kWh) elektrik enerjisi tüketimi olarak belirlenmiştir.

Bu miktarda enerji tüketiminin faturadaki karşılığı aylık olarak 82 TL civarında olmaktadır. Bu konuda, fatura tutarı değil tüketilen enerjinin belirleyici unsur olduğunu belirtmek faydalı olacaktır. Serbest tüketici limiti, devlet tarafından her yıl Ocak ayı içerisinde açıklanır. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) limiti düzenleme yetkisine sahip kamu kuruluşudur. Piyasa serbestleşme sürecinin bir parçası olarak serbest tüketici limiti yıllar içinde kademeli olarak düşürülmüştür

İndirimli elektrik nedir ?

Türkiye'de 21 elektrik dağıtım bölgesi bulunmaktadır. TEDAŞ bu bölgelerdeki dağıtım şirketlerini serbestleşme sürecinde özelleştirmiştir. Aynı sürecin bir sonucunda 2013 yılında satış, dağıtımdan ayrılmıştır. Müşterinin elektrik faturasını kesen hizmet sağlayıcıları, perakende satış şirketleri (EPSAŞ) adı altında faaliyet göstermeye başlamıştır. Tüm dağıtım şirketleri gibi elektrik perakende satış şirketleri de özel şirketlerdir. EPDK yalnızca, görevli elektrik satış şirketlerinin birim fiyatlarını düzenler.

  • Serbest olmayan tüketici, görevli elektrik satış şirketi dışında tedarikçi seçemez; dolayısıyla ulusal birim fiyatlardan elektrik alır.
  • Serbest tüketiciler ise, tedarikçilerin tekliflerini karşılaştırıp daha ucuz elektrik fiyatından istedikleri şirketle sözleşme imzalayabilir.

Serbest tüketicilere hizmet sunmak için, elektrik satış şirketleri arasında yaşanan rekabet piyasada fiyatların düşmesini sağlar.

Kimler serbest tüketici olabilir ?

EPDK tarafından yayınlanan Serbest Tüketici Yönetmeliği'ne göre, aşağıdaki şartlardan birini sağlayan tüketiciler, serbest tüketici olmak için başvurabilir.

  • Bir önceki yıl ya da içinde bulunan yılda toplam elektrik enerjisi tüketimi serbest tüketici limitini geçenler (1400 kWh/yıl üzerinde enerji tüketimi)
  • Bir önceki yılda tüketimi, serbest tüketici limitini geçmeyen; ancak içinde bulunulan yılda serbest tüketici limitini geçeceğini görevli perakende satış şirketine taahhüt edenler

Başvuru İşlemleri

Serbest Tüketici Belgesi alabilmek için bölgenizde görevli dağıtım şirketine başvurmanız gereklidir. Bu başvuruyu perakende satış şirketi aracılığıyla da yapabilirsiniz. Bireysel ve kurumsal başvurularda Serbest Tüketici Belgesi alabilmek için :

  • Serbest tüketici kapsamına girmesi,
  • Önceki tedarikçiye borcunun olmaması,
  • Elektronik (akıllı) sayaç kullanmak zorunludur.

İlginizi çekebilir : Tedarikçi değişikliği nasıl yapılır ?

Serbest tüketici elektrik fiyatları nasıl belirlenir ?

Aşağıdaki tabloda iki farklı tüketici tipi için fatura bedellerinin nasıl belirlendiği gösterilmiştir. Serbest tüketiciler, daha avantajlı birim enerji bedeli sunan bir indirimli elektrik satış şirketini seçebilir.

Faturadaki bedelleri kim belirler?
Tüketici Statüsü Birim Enerji Bedeli Dağıtım Bedeli
Serbest Olmayan EPDK tarafından belirlenir.
Serbest Tüketici Anlaşma yapılan satış şirketi belirler. EPDK tarafından belirlenir.

Tedarikçi değiştirince ne değişir ?

Elektrik tedarikçinizi değiştirmek hakkında daha fazlasını için "4 Adımda Tedarikçinizi Değiştirin."

Elektrik enerjisi, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Tedarikçi değiştirirken temel amaç indirimli fiyat tarifelerinden yararlanmak olabilir; ancak bir hizmet sözleşmesi imzalandığı da unutulmamalıdır. Tedarikçinin altyapısı, hizmet organizasyonu ve finansal durumu da önemli unsurlardır. Uzun soluklu hizmet anlayışı olan, ulaşılabilir ve güvenilir bir tedarikçiyle anlaşılması müşteri memnuniyeti için önemlidir.

 Sadece elektrik satış hizmeti aldığınız; yani size fatura kesen şirketi değiştirirsiniz. Bölgenizde görevli satış şirketinden elektrik almadığınızda dağıtım şirketiniz değişmez. Dağıtım şirketlerinden aldığınız tüm hizmetleri faturada dağıtım bedeli altında ödemeye devam edersiniz.

 Kullandığınız elektriğin kalitesinde değişiklik olamaz.Ülke çapında tüm dağıtım ağlarında aynı kalitede elektrik tüketim yerlerine ulaştırılır. Konut ya da ticarethanenizde yaşanan arıza ve kesintilere bölgenizdeki dağıtım şirketi müdahale etmeye devam eder.

 Mevcut elektrik tesisatınız değişmez. Sayaçlar ve dağıtım şebekesi bölgede görevli dağıtım şirketinin sorumluluğundadır. Dağıtım şirketi sayacınızı okumaya devam eder. Yalnızca, serbest tüketici olabilmek için elektronik sayaç sahibi olmak gerektiği unutulmamalıdır.