Elektrik Bağlantı ve Sözleşme Gücü

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik piyasası müşteri hizmetleri yönetmeliğine göre, bağlantı gücü, kullanım yerinin elektrik projesinde belirtilen kurulu gücün, kullanma faktörüyle çarpılmasıyla hesaplanır. Tüketici, sayacın bağlantı gücünü geçmemek şartıyla elektrik satış başvurusunda tüketimine göre bir sözleşme gücü belirleyebiilir.

Nerede Bulunur?

Sözleşme gücü faturanın alt satırlarında yer alır. Satış şirketine göre, faturada bulunduğu yer değişebilir.

Bağlantı ya da sözleşme gücü, elektrik faturasının alt bölümünde sözleşme gücü satırında yer alır. Yandaki faturada 4010 watt'lık (4 kW) bir sözleşme gücü gösterilmiştir. Sözleşme gücü kilowatt (kW) ve kilovolt-amper (kVA) cinsinden de gösterilebilir.

Sözleşme Gücü Neye Göre Değişir?

Elektrik sayacının bağlantı gücü, evde bulunan elektrikli aletlerin toplam gücüne göre belirlenmelidir. Evin güç gereksinimini karşılamayan bir bağlantı gücü, sıklıkla sigortanın atmasına sebep olacak ve bu kısa süreli kesintiler günlük yaşantınızı olumsuz etkileyecektir.

Elektrik Fiyatı Sözleşme Gücüne Göre Değişir mi ?

Eğer, mesken (konut) abonesiyseniz değişmez. Bölgenizde görevli perakende satış şirketinden elektrik alıyorsanız ödediğiniz enerji bedeli ulusal tarifelere göre belirlenir. Mesken aboneleri için, ulusal elektrik fiyatları, sayaç bağlantı gücüne göre farklılık göstermez.

Abonelik sözleşmesi yaparken ödenmesi gereken güvence bedeli, bağlantı gücüne göre değişiklik gösterir. Güvence bedeli, tüketicinin faturasını ödememe riskine karşılık elektrik tedarikçisi tarafından abonelik sırasında tahsil edilir. Sözleşme sona erdiğinde, bu bedel iade edilir. Güvence bedelinin birim fiyatı, her yıl EPDK tarafından kilowatt başına belirlenir. Elektrik piyasası yönetmeliğine göre, güvence bedeli hesaplamasında bağlantı gücü 5 kW altında olamaz.

Daha Az Güvence Bedeli Ödemek için Sözleşme Gücünü Düşürmek

Bu noktada elektriğin günlük hayatın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu hatırlamakta fayda vardır. Öncelikle, bağlantı gücü ne olursa olsun güvence bedeli hesaplanırken en düşük 5 kW alınacaktır. Bu durumda 5 kW'nın altında sözleşme yapmanın pek bir faydası yoktur. Bağlantı gücünüz evde aynı anda çalıştırabileceğiniz elektrikli alet sayısını belirler. Abonelik sırasında, daha az güvence bedeli ödemek için, evinizin gereksiniminden daha düşük bir sayaç bağlantı gücü seçmek ileride günlük hayatınızı olumsuz etkileyebilir.

Mekanik sayaç ve elektronik sayaç

Bağlantı Gücü Sayaçta Yazıyor mu ?​

Bu sorunun cevabı sayaç tipinize göre değişir:

Eski tip mekanik sayaçlar bağlantı gücünü göstermez; ancak amperaj üzerinden sayacın hangi güç aralığından bulunduğunu tahmin edebilirsiniz.

Elektronik (akıllı) sayaçların ekranı olduğundan istediğiniz zaman bağlantı gücünü görüntülemenize imkan tanır.

Gücün Tanımı Nedir ?

Güç, birim zamanda harcanan enerji miktarıdır.

  • Fizik formülü, Güç = Enerji / Zaman ya da P = E / t olarak gösterilir.

Bu formülde, gücün (P) birimi watt, enerjinin (E) birimi joule, zamanının (t) birimi ise saniye olarak alınır. Daha somut bir örnek vermek gerekirse; yüksek güçlü bir ampul, düşük güçlü bir ampule göre daha fazla aydınlatır. Bunun sebebi, güçlü olan lambanın saniyede daha fazla enerji kullanmasıdır.

Sözleşme Gücünün Birimi Nedir?

W, kW, kVA...

Elektrik dağıtım şirketlerinin faturalarında sözleşme gücü satırında farklı gösterimler mevcuttur. Genel olarak, sayaç gücünü belirtmek için iki birim de kullanılabilir. Bu birimler, kilovolt-amper (kVA) ve kilowatt (kW) cinsindendir.

Mesken sayaç bağlantısının gücü ele alındığında 1 kVA, 1 kW'a denk gelir. Bazı elektrik faturalarında sözleşme gücü Watt biriminden de gösterilmektedir. Bu gösterimle karşılaşılması durumunda 1 kilowatt enerjinin 1000 watt'a eşit olduğunu bilmekte fayda vardır. Aşağıdaki örnekte 6 kW bağlantı gücü için birim dönüşümleri gösterilmiştir :

6 kilowatt (kW) = 6000 Watt (W) = 6 kilovolt-amper (kVA)

Güç Arttırma

Mevcut sayaç bağlantı gücünüz yeterli gelmemeye başladıysa elektrik perakende satış şirketine güç attırma talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca, daire ve dükkan ayırma, birleştirme ve tadilat gibi hallerde de gerekli izinler için başvuru yapmanız gerekebilir.

  • Mesken (konut) abonesiyseniz, güç arttırımı talep ettiğinizi elektrik perakende satış şirketine bildirmeniz yeterlidir.
  • Mesken abonesi dışındakiler için, %20'yi geçen güç artışı durumunda elektrik mühendisi tarafından hazırlanan tadilat projeleriyle satış şirketine başvuruda bulunmalıdır. Proje kabul edilirse fark güvence ve bağlantı bedellerinin elektrik satış şirketine ödenmesi gerekir.

Fark Güvence Bedeli

Mesken abonelerinden fark güvence bedeli talep edilmez. Müşterinin ek güç talebinin olması halinde fark güvence bedeli verilmesi gerekir. Artan güç miktarı için ödenecek tutar, abone grubuna ait yürürlükteki güvence birim bedeli üzeriden hesaplanır.