Doğalgaz aboneliği taşıma ve nakil işlemleri
Yeni bir adrese taşınırken ilk yapılan işlemler elektrik, su, doğalgaz, internet vb. ihtiyaçların karşılanması için abonelik yaptırmaktır. Bu yazıda doğalgaz aboneliğini yeni adresinize taşıman için gereken işlemleri, ihtiyacınız olan belgeleri, başvuru ve gaz açılma süreçlerini, ücretleri ve daha bir çok konuyu sizin için açıkladık.
Doğalgaz aboneliği nasıl taşınır?
İlk adım: Adresteki doğalgaz hattını kullanmak için abonelik başvurusu yapmak
Yeni aderesinize taşınıyorsunuz ve doğalgaz kullanacaksınız... Bunun için ilk olarak adreste çalışır durumda bir doğalgaz tesisatı ve hat bağlantısı varsa abonelik başvurusu yapmaktır.
Adreste doğalgaz bağlantısı yok mu? Bir yere ilk defa doğalgaz bağlatmak ile ilgili tüm süreci öğrenmek için tıklayın: "Doğal Gaz İlk Abonelik İşlemleri ve Ücreti"
Başkası adına doğalgaz kullanımı yapılamaz, gazı kullanacak kişi kendi adına abonelik yaptırmalıdır. Bir adresten ayrılırken eski doğalgaz aboneliği de kapatılmalıdır. Büyük olasılıkla siz yeni adrese taşındığınızda eski abonelik kapatıldığı için zaten gaz kullanamayacaksınız. Gazı açtırmak için kendi adınıza başvurunuzu yapmalısınız.
- Doğalgaz aboneliği için farklı yollardan başvuru yapabilirsiniz:
- Doğalgaz dağıtım şirketini 187 numaralı hattan veya çağrı merkezi numarasından arayabilirsiniz.
- Şirketlere ait resmi internet sitelerinde online işlemler veya başvuru menüleri vasıtasıyla doğalgaz nakil başvuruları alınır.
- E-Devlet üzerinden doğalgaz abonelik açtırmak veya kapatmak için başvuru imkanı sunulmaya başlanmıştır.
- En yakın müşteri merkezine giderek abonelik yaptırabilirsiniz. (Müşteri merkezlerine gitmeden önce randevu almak işlerinizi kolaylaştıracaktır.)
- Daha detaylı bilgi almak için doğalgaz şirketinizin müşteri hizmetleri yetkililerine danışabilirsiniz.
Doğalgaz abonelik nakil işlemleri için başvuruyu kim yapmalı?
Doğalgazı kullanacak olan kişi, aboneliği kendi üzerine almalıdır. Yani aboneliğinizi taşımak için sizin şahsen başvuru yapmanız gerekir.
Sizin adınıza başka birinin gaz nakil işlemlerini yapabilmesi için noter onaylı vekaletname gerekmektedir.
Doğalgaz aboneliği taşındıktan sonra ne zaman açılır?
Doğalgaz aboneliğinizi taşıyorsanız, abonelik ve gazın açılma sürecinin tamamlanmasının 3-4 gün ile 1 hafta arasında sürebileceğini göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bu yüzden taşınma aşamasında doğalgaz abonelik taşıma işlemlerinize başlarken size uygun zamanı planlamanız faydalı olur.
Doğalgaz aboneliğinizin nakil işlemlerinin tamamlanması ve gazın açılması için sizin de evde olduğunuz bir zaman için ekipler ile randevu belirlemeniz gerekir. Randevula yoğunluğa göre en erken 2 gün, en geç 1 hafta içinde gerçekleşebilir. Uzaman ekipler gazı güvenli şekilde açmadan kullanmaya başlayamazsınız. Bu sebeple taşınmadan 1 hafta kadar önce işlemleri başlatmak iyi bir fikir olabilir.
Güvenliğiniz için ekipler tesisatınızı kullanıma açmadan gaz kullanmaya çalışmayınız. Bu teşebbüs tehlikeli olduğu gibi yasaktır ve cezası bulunmaktadır.
İkinci adım: Doğalgaz abonelik nakli için evrakları toplamaya başlamak
Yeni bir ev veya iş yerindeki doğalgaz hattını kullanmaya başlamak için başvurunuzu yaptıktan sonra aşağıdaki evrakları toplamaya başlayın:
Doğalgaz abonelik taşıma için hangi belgeler gerekiyor? |
---|
İş yerleri için ek olarak:
|
Eğer abone olacak kişi adına üçüncü bir kişi işlemleri yapacaksa noter onaylı vekaletname gerekmektedir. Örneğin doğalgaz aboneliğinizi başka bir şehre taşıyorsanız ve siz taşınana kadar o şehirdeki işlemleri yaptırmak üzere bir yakınınızdan yardım almayı düşünürseniz, kendisine bu işlem için vekaletname vermeniz gerekir.
Üçüncü adım: Doğalgaz abonelik için ücretleri ödeyin
Doğalgaz aboneliğinizi taşımak için güvence bedeli, damga vergisi ve dosya masraflarından oluşan doğalgaz abonelik ücretlerini ödemeniz gerekir. Güvence bedeli abonelik başında ödenip, abonelik kapatılırken kalan borç yok ise iade edilir. Yeni adreste doğalgazın kullanım işlevi ve cihazlara göre bir güvence bedeli ödenecektir. Ücretler içinde ana kalemi bu bedel oluşturur. Damga vergisi ve dosya masrafları cüzi ücretlerdir.
Güvence bedeli | Ödenecek Tutar |
---|---|
Kombi | 563,9 TL |
Merkezi Sistem (Bağımsız Bölüm Başına) | 503 TL |
Soba (adet başına) | 503 TL |
Ocak | 29,8 TL |
Şofben (Sıcak su) | 60,8 TL |
Damga Vergisi | Güvence bedelinin binde 9,48'i |
Dosya Masrafı | Şirket belirler |
Güvence bedeli abonelik sırasında peşin olarak veya daha sonra faturalara eklenmek suretiyle taksit halinde ödenebilir.
Abonelik taşıyacağınız yere ilk defa doğalgaz bağlantısı yapılması gerekiyorsa, bağlantı ücretleri ve daha fazlası burada!
Eski adresteki doğalgazı kapattırmak
Siz bir yerden taşındıktan sonra başka kullanıcıların adınıza doğalgaz kullanarak borç oluşturmasının önüne geçmek için eski doğalgaz aboneliğinizi kapattırmanız gerekir. Doğalgaz aboneliği kapattırmak oldukça basit bir işlemdir.
Eski doğalgaz aboneliğinizi kapatmak için:
- İlgili doğlagaz şirketinin şubelerine gidebilirsiniz.
- Şirkete telefonla ulaşarak abonelik iptali talebinde bulunabilirsiniz.
- Online işlemler veya E-Devlet üzerinden doğalgaz aboneliğinizi kapatabilirsiniz.
Abonelik kapatma işleminde de, açtırırken olduğu gibi şahsen başvuru yapmanız veya işlemleri adınıza yapacak üçüncü bir kişiye noter onaylı vekaletname vermeniz gerekiyor.
Doğalgaz aboneliğini kapattırmak için hangi bilgi ve belgeler gerekli?
- Konut aboneleri
- Abone / tesisat numarası (doğal gaz faturası)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi (TC kimlik numaralı)
- Yabancı uyruklu aboneler için pasaport ve fotokopisi
- Sayaçtan okunan son endeks
- Banka hesabı IBAN numarası (Güvence bedelinin havalesi için gerekebilir.)
- Sözleşme feshi üçüncü kişiler tarafından yapılacaksa noter onaylı vekaletname fotokopisi
- Konut harici aboneler
- Yetki belgesi
- İmza sirküleri
- Yetkilinin nüfus cüzdanı fotokopisi
- Kaşe
Doğalgaz aboneliğinin kapatılması ne kadar sürer?
İptal başvurusundan sonra en gen 3 iş günü içinde eski adresinizdeki doğalgaz aboneliği kapatılır. Ekipler bu süre içinde adrese gelerek gazı kullanıma kapatacaklardır. Gazın planladığınızdan erken veya geç kesilmemesi için bu sürelere göre kapatma işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Doğalgaz aboneliğini kapattırırken borcunuz yoksa güvence bedeliniz iade edilir. Kartlı sayaçlarda da yüklenmiş olup artan yükleme tutarının iadesi alınır. Aboneliği kapattıktan sonra 5 gün içinde güvence bedelini, 10 gün içinde varsa gaz iade bedelini geri alabilirsiniz.
Doğalgaz abonelik kapatma ile ilgili daha fazlası: "Doğal gaz abonelik iptali"