Doğalgaz Açma Kapama Bedeli Nedir ?
Açma kapama bedeli, dağıtım şirketi tarafından yapılan gaz kesme açma, sayaç sökme takma gibi müdahaleler karşılığında alınır. Sayaç açma kapama ücretini, tüm dağıtım şirketleri aynı tutarda uygular. Doğal gaz açma kapama ücretinin alınması gereken durumlar, EPDK'nın yayınladığı müşteri hizmetleri yönetmeliğinde belirlenmiştir.
Doğal Gaz Açma Kapama Ücreti Ne Kadar?
2021 yılı itibariyle belirlenen açma kapama bedeli KDV dahil 26,5 TL'dir.
Doğal gaz açma kapama bedeli, her yıl EPDK tarafından açıklanır ve ulusal düzeyde tüm dağıtım şirketleri tarafından uygulanır. Yıl içinde ücret enflasyona göre güncellenebilir. Eğer sayacınıza dağıtım şirketi tarafından müdahale edilmişse bir sonraki dönemin faturasında tahsil edilir.
Ne zaman açma kapama ücreti alınır ?
Açma kapama bedeli, gaz arzı durdurulduktan sonra yeniden gaz verilmesi işlemi sonrası alınır. Aşağıdaki nedenlerle faturanıza doğal gaz açma kapama bedeli eklenir:
- Geçici gaz kapama sonrası abonenin sayacını tekrar kullanıma açtırmasından sonra,
- Doğal gaz faturasını zamanında ödemeyen tüketici borcunu ödedikten sonra, kullanım yerine yeniden gaz verilmesi durumunda,
- Tüketiciden kaynaklı sebeplerle iki fatura dönemi boyunca sayacın okunamamasına bağlı olarak kesilen gazın tekrar açılması için.
Dağıtım şirketi, doğal gaz kaçağı, basınç sorunları ve arızası gibi durumlarda gazı kesebilir. Can ve mal güvenliği açısından ciddi tehlike yaratan durumlarda yapılan hizmet durdurma işlemi sonrası, aboneden sayaç açma kapama ücreti alınmaz.
Uyarı ve Öneriler
Doğal gaz faturanızın son ödeme tarihini geçirdiyseniz vakit kaybetmeden ödeme yapmanız önemlidir; böylece gecikme zammı ve sayaç açma kapama ücreti gibi ek bedelleri ödemezsiniz. Dağıtım şirketleri faturayı zamanında ödemediğinizde, gaz arzını kesmeden önce 15 gün süre tanır.
Evinizde doğal gaz kesilmişse sayaç vananızı kontrol edin.
- Eğer dağıtım şirketi bir aparat kullanarak gaz vananızı kapatmışsa, doğal gazı kendiniz açmaya çalışmayın.
- Doğal gaz hangi nedenle kesilmiş olursa olsun, tüketici sayaca müdahale etmemelidir.
Yukarıdaki müdahaleler usülsüz kullanım olarak sayılır; bu durumun tespiti halinde yeniden gaz verilmesi için sayaç açma kapama bedelinin 3 katı tutarında ceza uygulanır.