Elektrik faturası yüksek gelirse ne yapılır ?
Elektrik faturanız çok yüksek geldiyse olası nedenlerini ve bu durumda yapmanız gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.
Bazı aylar elektrik faturaları beklenenden oldukça yüksek gelmektedir. Bunun nedenleri elektrik kullanımının artmasından olabileceği gibi, teknik sayaç arızaları ya da dağıtım şirketinin sayaç okumada yapabileceği yanlışlıklar olabilir. Bu yazıda, birden yükselen elektrik faturasının nedenlerini ve bu durumlarda neler yapmanız gerektiğini irdeleyeceğiz.
Faturanın normalden fazla gelmesinin sebebi nedir ?
Aşağıda sıraladağımız durumlardan biri sebebiyle elektrik faturanız yüksek gelmiş olabilir
Elektrik tüketiminizin artması
Mevsimsel olarak örneğin ısınma ve soğutma için elektrikli cihazlar kullandığınızda faturanızda dönemlik yükselmeler meydana gelebilir. Örneğin yaz aylarında klima kullanıyorsanız elektrik tüketiminiz artacaktır. Ortalama bir klima (12,000 btu) saatte yaklaşık 1.08 kwh elektrik harcamaktadır. Eğer gün içinde 5 saat boyunca klimanızı çalıştırırsanız, aylık faturanız 85 - 90 TL arası artacaktır. (1.08 kwh * 5 saat * 30 gün * 53 kuruş kwh başına elektrik maaliyeti) Benzer bir mantıkla, kış aylarında elektrikli ısıtıcı kullanırsanız, örnek olarak 2000 watt bir ısıtıcı için, faturanızda ayda 160 TL'ye yakın bir artış görebilirsiniz. Faturanızdaki artışın kullanım nedeniyle olup olmadığını anlamak için, faturadaki tüketim satırında kWh cinsinden ne kadar enerji tükettiğinize bakıp bir önceki faturanız ile karşılaştırabilirsiniz.
Sayaç arızası
Sayacınız doğru ölçü yapmaması ya da tamamen devre dışı kalması durumunda faturanızdaki tüketim miktarı gerçeği göstermez. Son zamanlarda bu durum bir çok tüketicinin başına gelmiştir. Elektrik sayacınızın doğru çalışıp çalışmadığını anlamanın en iyi yöntemlerinden biri: evdeki tüm elektrikli aletleri fişten çekin, evin elektrik şalterlerini indirin, tüm bu işlemlerden sonra sayacınızın üzerindeki endeks hala artmaya devam ediyorsa, sayacınızda bir sorun vardır. Bu durumda gerekli işlemlerin yapılması için faturayı kesen elektrik satış şirketine başvurmalısınız. Uygun bir zamanda, dağıtıcı firmadan yetkililer evinize gelip, sayacınızda gerekli kontrolleri yapacaklardır.
Sayaç okuma tarihleri arasındaki süre
Dağıtım şirketiniz normal şartlarda her ayda bir defa sayacınızı okuyup, faturalandırmakla sorumludur. Dolayısıyla, her faturanız ortalama 30 günlük bir kullanımı kapsar. Ancak bazı aylarda dağıtım şirketinin sayacınızı okuması daha uzun sürmüş ya da önceki dönem daha kısa sürede okunmuş olabilir. Özellikle geçen aya göre, daha uzun bir faturalandırma dönemi varsa, yüksek fatura tutarı sizi şaşırtabilir. Bu durumda, ilk ve son endeksin okuma tarihleri arasındaki süreyi bir önceki faturanızla karşılaştırabilirsiniz.
Sayacın yanlış okunması
Sayacınız, her ay dağıtımcı şirketin bir yetkilisi tarafından okunmaktadır. Yetkili, endeksinizin son numarasını kaydetmekle yükülümlüdür. Örneğin geçen ay en son fatura kesiminde, sayacınızın üzerinde 20.000 kwh yazıyorsa, bir ay içinde firma yetkilisi sayacınızı okumaya geldiğinde 20.400 kwh görür ve bu rakamı not eder. Siz de 400 kwh'lık elektrik için fatura ödersiniz. Çok nadir olmakla beraber, bazen firma yetkilisi endeksiniz yanlış okuyabilir. Örneğin 20.400 kwh olarak not etmesi gereken rakamı, 20.900 kwh olarak not ederse, siz 900 kwh'lık elektrik faturası ödemek durumunda kalırsınız. Eğer faturanız yüksek geldiyse, hemen faturanızın üzerinde yazan endeks rakamlarını, sayacınızın üzerindeki endeks rakamları ile karşılaştırın. Fatura yazan endeks rakamı daha yüksekse, dağıtımcı firma yetkilisi sayacınızı yanlış okumuş demektir. Bu durumda gerekli işlemlerin yapılması için faturayı kesen elektrik satış şirketine başvurmalısınız.
Yüksek gelen faturanızla ilgili bu bilgileri aklınızdan çıkarmayınız!
- Eski ödenmiş faturalarınızı ve ödeme dekontlarını her zaman saklayınız. Faturanızın yüksek geldiğini kanıtlamanın en iyi yolu, eski faturalardır.
- Faturanızın miktarında bir hata olduğunu düşünüyorsanız, 1 yıl içerisinde istediğiniz zaman itiraz edebilirsiniz.
- Elektrik faturasına itiraz etmeden önce borcunuzu ödeyin. Ancak faturanız geçmiş aydaki kullanımlarınıza kıyasla %30'dan fazla geldiyse, ödemenizi daha önceki ayın tutarından yapıp, itiraz sürecine başlayabilirsiniz. Herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacaktır.
- İtirazınızın sonucu 10 gün içinde size ulaştırılacaktır.
Elektrik faturasına itiraz
Fatura tutarı çok yüksekse ne yapılır ?
Faturanızın yüksek gelmesinin sebebinin teknik arıza ya da sayacınızın yanlış okunması olduğuna inanıyorsanız, elektrik şirketinize başvuruda bulunmalısınız. İtiraz edeceğinizin faturanın aslı ve kimlik fotokopiniz ile şirketinizin müşteri merkezlerinden birine başvuruda bulunabilirsiniz.
İtiraz süresi ne kadar ?
İtirazlarınızı, fatura kesim tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde yapabilirsiniz. Talebinizi açtıktan sonra, elektrik şirketiniz 10 gün içerisinde talebinizi sonlandırmakla yükümlüdür.
Yüksek faturaya çözüm : İndirimli Elektrik
Sürekli yüksek gelen faturalarınıza en güzel çözüm indirimli elektrik almaktır! Eğer tüketiminiz Serbest Tüketici Limiti'nin üzerindeyse, serbest tüketici olmaya hak kazanırsınız. Türkiye'deki serbest tüketicilerin elektrik hizmeti aldıkları firmayı seçme özgürlükleri var. Bu sayede kullandığınız elektrik kalitesinde değişiklik olmadan tasarruf etmeniz mümkün. Daha fazla bilgi için makalemizi ziyaret ediniz.