Sözleşme Cayma Bedeli: Sözleşme iptalinde ne kadar ceza ödenir?

Güncelleme tarihi
min reading

Sözleşme yaparak almaya başladığımız elektrik, internet, TV benzeri hizmetlerde sözleşmeleri süresi bitmeden iptal etmek bazı durumlarda ceza ödemeyi gerektirebilir. Tedarikçi şirket değiştirirken de tüketiciler bu cezaları ödemekten çekinmekte haklılar. Cayma bedeli hakkında bilgi sahibi olmadığımız durumlarda daha ucuza hizmet almak isterken ceza ödemek zorunda kalabiliriz. Bu sebeple sizin için, sözleşme cayma bedeli hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda bir araya getirdik. 

Özet:

  1. Sözleşmeden cayma bedeli nedir?
  2. Cayma bedeli ve yasal uygulamalar
  3. Ne kadar cayma bedeli ödenir?
  4. Cayma bedeli ödemek gerekmeyen durumlar
  5. Tedarikçi değişikliğini avantajlı yapmak için

Sözleşme cayma bedeli ne demek?

Bir sözleşme dahilinde aldığınız hizmeti sözleşmedeki kalma süresi, yani taahhüt bitmeden iptal etmek veya başka bir şirkete geçmek istediğinizde cayma bedeli ödenmesi gerekebilir. Bu bedel, tedarikçi şirket ile yapılan sözleşmenizde yer alıyorsa uygulanacağını bilmelisiniz. Örneğin bir elektrik tedarikçisi ile 12 ay taahhütlü olarak sözleşme yaptınız ve bu süre dolmadan önce sözleşmenizi iptal ederek başka bir tedarikçiye geçmek istediniz. Bu durumda eğer sözleşmenizde cayma bedeli uygulaması varsa bir miktar ceza ödemeniz gerekebilir.

Serbest Tüketici olarak indirimli elektrik anlaşmaları yaptığınızda genellikle taahhüt ile birlikte cayma bedeli de sözleşmede yer alır. Bazı tedarikçiler, size sundukları teklifin özelliğine göre cayma bedeli uygulamadan, yani taahhütsüz sözleşmeler de sunabilirler.

Sözleşme cayma bedeli yasal mı? Neye dayanarak uygulanıyor?

Cayma bedeli ile ilgili yasal dayanak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve 29246 sayılı Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği'dir. Bu kanun ve yönetmelikler ile tedarikçilerin uygulayabileceği cayma bedeline yasal çerçeve getirilmiştir. Buna göre şirketler belli kurallara uymak kaydıyla size bu cezayı uygulayabilirler:

  • Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde sözleşmeler belirsiz süreyle yapılabilmektedir. Süresi belirsiz olan sözleşmelerde ise taahhüt süresine sınırlama getirilmiştir. Sözleşmenin devam süresi belirsiz bırakılmış olsa da kalma zorunluluğu 12 veya 24 aylık sürelerde olabilmektedir.
  • Elektrik tedarikçiler ile yapılan sözleşmelerde genel uygulama 12 aylık süreyle sözleşme yapmak şeklindedir fakat daha uzun süreli sözleşmeler de karşınıza çıkabilir. Sözleşme süresi 12 aydan uzun olduğunda (örnek olarak 24 ay), bu durumun sözleşmede belirtilmesi gerekmektedir.

Tüm bunlarla beraber bilmeniz gereken en önemli yasal dayanak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 52/4 maddesinde tüketicilere verilen haktır:

Süresi belirsiz ya da 1 yıldan daha uzun süreli sözleşmeler, cayma bedeli olmaksızın feshedilebilir.

Sözleşmeyi iptal edince ne kadar cayma bedeli ödenir?

Sözlemeyi iptal ettiğinizde ödemenizi talep edebilecekleri ceza miktarı yasal düzenlemelerle sınırlandırılmıştır. Yani her tedarikçi bir kural olmaksızın istediği miktarda caza uygulamaya koyamaz. Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 16. maddesine göre, cayma durumunda uygulanacak ceza miktarı, sözleşmenin feshedildiği tarihe kadar faydalanılan tüm indirim ve hediyelerin iadesi kadardır. Ödenecek cayma bedeli miktarı, iptal tarihine kadar uygulanan indirim ve hediye ücretlerinin toplamını geçemez.

Örnek olarak, 12 aylık bir indirimi elektrik sözleşmesi yaptınız. 5. ayda farklı bir tedarikçiye geçmeye karar verdiniz fakat sözleşmede cayma bedeli uygulanacağı belirtiliyor. Bu durumda 5 aydır size uygulanan indirim miktarını ve varsa hediye ürünlerin bedelini tedarikçiye iade etmeniz istenir. 

"Cayma bedeli nasıl hesaplanıyor?" diye soruyorsanız işte formülü:

Cayma bedeli = (Hizmet alınan ay sayısı x aylık indirim miktarı) + varsa, hediye edilen ürünlerin toplam bedeli

Sözleşmenizi bitiriyorsanız, ödeyeceğiniz cayma bedeli miktarını en sağlıklı şekilde öğrenmek için hizmet aldığınız perakende satış şirketine ulaşabilirsiniz.

Cayma bedeli ödemeden de sözleşme iptal edilir mi?

Evet! Bazı durumlarda cayma bedeli ödemeden de sözleşme iptal etme hakkınız var.

  • Elektrik sözleşmelerinde 7 gün içinde hiçbir ücret ödemeden vazgeçme hakkınız vardır. Bu süre içinde sözleşmenizi iptal etmeniz durumunda ceza ödemezsiniz. Mesafeli satış sözleşmeleri ile yapılan işlemlerde cezasız iptal veya iade hakkı 14 gündür.
  • Sizi cayma bedelinden koruyacak bir bilgi de otomatik yenilenen sözleşmeler hakkındadır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a göre tedarikçiler ile yapılan elektrik sözleşmelerinde otomatik yenilenme maddesi olamaz. Otomatik yenilenen sözleşmenizi bozmanız halinde sizden cayma bedeli talep edilmesi yasal değildir. Bu durumda cayma hakkınızı kullanarak bir ceza ödemeden sözleşmeyi sonlandırabilirsiniz. Ayrıca sözleşmenizi dikkatli incelemelisiniz; böyle bir madde varsa yasal olmadığını bilerek reddedebilirsiniz.

Tedarikçi değiştirerek indirimli elektrik alırken avantajlı olun!

Daha hesaplı bir indirimli elektrik tarifesi buldunuz ve hazırda devam eden bir başka sözleşmeniz var. O zaman size tavsiyemiz, mutlaka cayma bedeli uygulanıp uygulanmadığını sözleşmenizden kontrol edin ve mümkünse ne kadar cayma bedeli ödeyeceğinizi hesaplamaya çalışın. Sözleşme cayma bedeline ödeyeceğiniz miktarı yeni sözleşmenizden gelecek toplam indirim miktarı ile karşılaştırarak sizin için avantajlı bir tercih olup olmayacağını görebilirsiniz. Piyasada avantajlı olarak tedarikçi değiştirmenize imkan sağlayan seçenekleri değerlendirin ve bunun için karşılaştırma yapmayı unutmayın.

  • Bazı tedarikçilerin taahhütsüz sözleşmeler sunması sayesinde müşteriler cayma bedeli ödeme endişesi yaşamadan dilediklerinde çıkabilecekleri teklifleri değerlendirebilirler.
  • Bazı tedarikçiler ise kedileri ile anlaşma yapmak üzere eski sözleşmesini iptal edecek müşterilerine cayma bedeli masraflarını karşılamayı teklif edebiliyorlar. Bu sayede cayma bedeli masrafınız yeni şirketiniz tarafından ödeniyor ve siz kolayca indirimlerden faydalanabiliyorsunuz.
  • Size en uygun teklifle, kötü sürprizler yaşamadan tasarruf edebilmek için sözleşmenizin maddelerini iyi bilmeniz, piyasa araştırması ve karşılaştırma yapmanız önemlidir!

Elektrik tedarikçisi nasıl değiştirilir? Öğrenmek için tıklayın!