Elektrik fatura borcu nasıl ödenir?

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik faturanızı ödemek artık çok kolay! Birçok pratik yöntem ile elektrik faturasını ödeyebilir ve kesintisiz elektrik kullanmaya devam edebilirsiniz. Elektrik faturanızı öderken kullanabileceğiniz yöntemler, dikkat etmeniz gerekenler ve görevli elektrik şirketlerine ait faturalarınızı ödeyebileceğiniz hızlı fatura ödeme sistemlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Elektrik faturası hangi yollardan ödenebilir?

Elektrik faturasını ödemek için bir çok farklı yöntemden yararlanabilirsiniz. Elektrik şirketleri müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak için farklı ödeme şekilleri ile fatura ödemesi alabilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık en çok tercih edilen fatura ödeme yöntemleri internet üzerinden yapılan ödemeler. Aşağıda elektrik faturanızı ödeyebileceğiniz farklı yöntemleri listeledik.

  • Elektrik faturası ödeme yerleri ve yöntemleri:
  • Elektrik şirketinin veznelerinden nakit veya kredi kartı ile
  • Anlaşmalı bankalarda gişelerden, ATM'lerden, hesaptan, internet bankacılığı, telefon bankacılığı veya otomatik ödeme ile
  • PTT'de ATM'ler, şubeler ya da Posta Çeki Hesabı sisteminden
  • Fatura ödeme merkezlerinden nakit veya kredi kartı ile
  • İnternet ödeme sistemleri üzerinden kredi kartı ile
  • Şirketlerin online işlemler platformlarından kredi kartı ile

Kolay elektrik faturası ödeme

Görevli elektrik şirketlerinden hizmet alan müşteriler elektrik fatura borcunu aşağıdaki bağlantılardan hızlı şekilde ödeyebilirler. Listede şehrinizi ve elektrik şirketinizi bularak botona tıkladığınızda doğrudan online fatura ödeme platformuna ulaşabilirsiniz.

 
Elektrik Şirketi Hızlı Fatura Ödeme Görevli Olduğu İller
Akedaş Elektrik Fatura Öde Adıyaman ve Kahramanmaraş
Çoruh Aksa Elektrik Fatura Öde Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Giresun
Fırat Aksa Elektrik Fatura Öde Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli
Aras Elektrik Fatura Öde Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Kars, Bayburt, Iğdır
Aydem Elektrik Fatura Öde Aydın, Denizli ve Muğla
CK Akdeniz Elektrik Fatura Öde Antalya, Isparta ve Burdur
CK Boğaziçi Elektrik Fatura Öde İstanbul Avrupa yakası
CK Çamlıbel Elektrik Fatura Öde Sivas, Tokat ve Yozgat
Dicle Elektrik Fatura Öde Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak
Enerjisa Aesaş (İstanbul) Fatura Öde İstanbul Anadolu yakası
Enerjisa Başkent Fatura Öde Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale ve Zonguldak
Enerjisa Toroslar Fatura Öde Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye
Gediz Elektrik Fatura Öde İzmir ve Manisa
Kepsaş / Kayseri Elektrik Fatura Öde Kayseri
Limak Enerji Uludağ Elektrik Fatura Öde Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova
Mepaş / Meram Elektrik Fatura Öde Aksaray, Karaman, Kırşehir, Konya, Nevşehir ve Niğde
Zorlu Enerji Osmangazi Elektrik Fatura Öde Eskişehir, Afyon, Kütahya, Uşak ve Bilecik
Sepaş Enerji Fatura Öde Bolu, Düzce, Kocaeli ve Sakarya
Trepaş / Trakya Elektrik Fatura Öde Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli
Vepsaş / Vangölü Elektrik Fatura Öde Van, Bitlis, Muş ve Hakkari
Yepaş / Yeşilırmak Elektrik Fatura Öde Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop

Elektrik faturasını öderken nelere dikkat etmek gerekir?

Elektrik faturanızı öderken bazı bilgilere dikkat etmeniz gerekir. Fatura ödemelerinizde hata olmaması için aşağıdaki bilgileri gözden geçiriniz:

  • Abone / Müşteri / Tesisat Numarası
  • Fatura son ödeme tarihi
  • Faturadaki toplam borç tutarı

Abone Numarası veya Müşteri Numarası

Abone numarası (müşteri numarası) , elektrik aboneliğinize tanımlı özel bir kimlik numarası işlevi görür. Abonelikle ilgili bir çok işleminizi yaparken abone numaranız size sorulacaktır. Bazı şirketler tesisat numarası ile de müşterilerin işlemlerini yaparlar. Tesisat numarası da bağlı bulunan tesisata atanmış özel bir numaradır. 

Abone (müşteri) numarasını nereden öğreniriz?Abone veya müşteri numaralarını öğrenmenin en kolay yolu elektrik faturasına bakmaktır. Bu bilgiler faturanın en üst kısmında bulunur. Faturanıza ulaşamıyorsanız elektrik şirketinizin internet sitesinde online işlemler menülerinde bulunan "abone no sorgulama" özelliklerini kullanarak abone ismi ile sorgulama yapabilirsiniz. Tesisat numarası ile işlem yapan şirketler için de yine faturaya veya sayaç üzerindeki tesisat numarasına bakabilirsiniz.

Abone numarası hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Fatura son ödeme tarihi nedir?

Elektrik faturaları aylık periyotlar ile hazırlanır ve belirli bir tarihe kadar her ay faturaları düzenli ödemek gerekmektedir. Fatura üzerinde elektrik faturanızı en geç hangi tarihe kadar ödemeniz gerektiği belirtilir. Fatura ödemelerinizde ve elektrik hizmetinde sorun yaşamamak için bu tarihlere uyarak faturanızı ödemenizi öneririz.

Elektrik faturası son ödeme tarihinde ödenmezse ne olur?Elektrik faturasının son ödeme tarihini geçirdiyseniz size ikinci bir ödeme bildirimi gönderilir. Bu bildirim bazı şirketler tarafından SMS yoluyla yapılmaktadır. İkinci bildirimden sonra elektrik borcunuzu ödemezseniz 5 gün içinde elektrik enerjiniz kesilir, ödemede gecikme olan süre boyunca da gecikme faizi uygulanır ve faturanızı cezalı olarak ödemek durumunda kalırsınız. Elektriğiniz borçtan dolayı kesildiğinde tekrar açtırmak için ise Kesme-Bağlama Bedeli bir sonraki faturanıza eklenir.

Elektrik faturasının son ödeme tarihi, cezalar ve itiraz hakkında diğer bilgiler burada!

Elektrik fatura borcu ne kadar?

Elektrik tüketiminiz için ne kadar ücret ödeyeceğiniz faturanızda belirtilir. Fatura borcu olarak tüketiminizin bedeli, faturaya yasal olarak eklenen bedeller ve vergiler, varsa gecikme cezanız veya kesme açma bedeli toplam ödeyeceğiniz tutarı oluşturur. Bu bedeli eksiksiz olarak verilen tarihe kadar uygun ödeme yöntemleriyle ödemeniz gerekmektedir.

Elektrik fatura borcu nasıl sorgulanır?Elektrik fatura borcunuz faturanızda yer alır, ancak faturanız size ulaşmadıysa veya yanınızda bulunmuyorsa borç sorgulama yapabilirsiniz. Borç sorgulama yapmak için abone bilgileri (genellikle abone veya müşteri no) istenir. Elektrik şirketlerinin internet sitelerinden, online ödeme platformlarından ve veznelerden borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

Fatura borcuma itiraz edeceğim, ödemeli miyim?Fatura borcunuz beklediğinizden fazla gelmiş veya faturanız hatalı olarak oluşturulmuş olabilir. Bu durumda faturanıza itiraz edebilirsiniz, ancak yine de son ödeme tarihinden önce belirtilen fatura borcunu ödemeniz gerekir. Faturaya itiraz ederken borcunuzu ödemezseniz gecikme faizi ve elektrik kesme cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Elektrik faturasına itiraz ettikten sonra itirazınız değerlendirilir. İtirazınızın haklı bulunması halinde sizden fazla tahsil edilen tutarın iadesi yapılır.

Elektrik faturasına itiraz hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşın.

Elektrik faturası için otomatik ödeme talimatı nasıl yapılır?

Elektrik faturanız için otomatik ödeme talimatı verdiyseniz, faturalarınız her ay bankanız tarafından otomatik olarak ödenecektir. Otomatik ödeme talimatı her ay fatura ödemeyi unutmak gibi durumlar yaşayan müşteriler için kolaylaştırıcı bir çözümdür. Otomatik ödeme talimatını vermek için elektrik şirketiniz ile bankanızın anlaşması olması gerekir. Eğer elektrik şirketinizin anlaşmalı olduğu ödeme yöntemleri ve bankalar size uygunsa banka ile irtibata geçerek elektrik faturanız için otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

Otomatik ödeme talimatının doğru işlemesi ve elektrik faturalarınızın sorunsuz ödenmesi için bazı konulara dikkat!
  • Otomatik ödeme talimatı olan hesabınızda yeterli para olduğundan emin olun.
  • Elektrik şirketi ödemeyi alamadığında size ödeme bildirimi gelebilir ve elektriğinizi kesebilir. 
  • Otomatik fatura ödemenizle ilgili bir sorun oluşursa bankanız ile iletişime geçin.
  • Aboneliğinizi kapattırırken ek olarak bankanızla görüşerek otomatik ödeme talimatını da sona erdirmeyi unutmayın.